GİRESUN KIZLIK ZARI DİKİMİ
Giresun Kızlık Zarı (Hymen) Nedir?
Hemen hemen bütün toplumlarda değişik derecelerde sosyolojik bir öneme sahip olan kızlık zarının tıbbi adı (latincesi) “Hymen” (Himen) dir. Özellikle Müslüman ülkelerde daha önceden cinsel ilişkinin olup olmadığının bir kriteri olarak görüldüğünden önemi büyüktür.
Günümüzde dahi, evlendikten sonraki ilk ilişkide kanamanın olmaması nedeniyle, pek çok kızımız haksız yere bakire olmadığı düşüncesiyle apar topar kollarından tutularak kızlık zarı muayenesi için estetik cerrahlara ve jinekolog hekimlere getirilmektedir. Bu durumda bu genç kızlarımız son derecede küçük durumlara düşürülmekte ve evliliklerine maalesef çok kötü bir anıyla başlamak zorunda kalmakta; çoğu zaman da duyulan güvensizlikler nedeniyle evlilikleri kısa zaman içinde boşanmalarla sonuçlanabilmektedir.
Op.Dr. Tamer Bülent KARALİ Kliniğimiz’de Kızlık Zarı Dikimi ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz. Aşağıdaki İLETİŞİM butonlarından veya BURAYA TIKLAYARAK iletişim sayfamızdan bizlere ulaşabilirsiniz.
İnsanoğlunun tarihsel gelişimi süresince pek çok toplum himeni saflığın ve el değmemişliğin yani “bekaretin sembolü” olarak görmüştür. Bu inanışın uzantıları hala daha bizim toplumumuz gibi dünyadaki pek çok toplumda sıklıkla yer almaktadır.
Kızlık zarı ne işe yarar?
Kızlık zarının fizyolojik (işlevsel) görevi bugüne kadar tam olarak açıklanamamıştır ve genellikle özel bir görevinin olmadığı düşünülmektedir.
Yine de bazı araştırmacılar ise kızlık zarının, mikroorganizma ve yabancı cisimlerin vajina içine girişini önlediğini ileri sürmüştür.
Adli tabiplikte ise cinsel şiddete veya istismara maruz kalan çocukların tanısında kullanılmaktadır. Günümüzde kızlık zarının fizyolojik bir görevinden çok “sosyolojik bir fonksiyonu” vardır.
Kızlık Zarı Yapısı
Hymen, anatomik olarak vajinayı oluşturan ve “mukoza” adı verilen dokunun vajina girişini oluşturan doku kıvrımıdır. Yani kızlık zarı vajina içinde değil vajinanın hemen girişinde dudakların yaklaşık 1-1.5 cm içindedir ve küçük dudaklara bağlıdır.
Kızlık zarı, bu yapısıyla dış genital oluşumlar içinde kabul edilmektedir. Dışarıya bakan ön yüzü “deri”ye, vajina içine bakan arka yüzü ise “mukoza”ya benzer.
Kızlık zarı ilk bozulduğunda her zaman kanama olur mu?
Kızlık zarı ilk defa bozulduğunda inanılanın aksine ağrı olmaz.Çünkü kızlık zarında sinir
uçları mevcut değildir.Asırlar boyunca değişik kültürlerde bakirelik bir tabu olduğundan kızlık zarının bozulmasının ağrılı olacağı kanaatı gelişmiştir.Sadece ciddi anatomik deformasyonu olan kişilerde ilk cinsel ilişki ağrılı olup bazen kızlık zarı bozulmasına imkan vermez.Bu durumda ilişkide ısrarlı olmayıp öncelikle hastanın bir jinekolog tarafından muayene olması gerekir.
İlk cinsel deneyimde kızlık zarının kanayaıp kanamaması ve kanama miktarının az veya çok olması kızlık zarının kalınlığı ve esnekliği ile ilgili dir.
Kızlık zarının kalınlığı ve esnekliği kişiden kişiye değişmekle birlikte ilk cinsel ilişkiye izin verecek kadar esnek olması yapılan araştırmalara göre her 10 genç kızda birinde görünen bir durumdur.Bu durumda kişi bakire olmasına rağmen ve daha önce hiç bir cinsel birliktelik yaşamamışken bile ilk ilişkide kanama olmaz.
Bazen kızlık zarı esnek olmadığı halde ilk ilişkide kanama olmaz.Yine nadir görülen bu durum kızlık zarının içerdiği kılcal damarların az olması ile açıklanır.