Kapalı Polip Ameliyatı
Kapalı Polip Ameliyatı
Kapalı polip ameliyatı, rahim içerisinde görülebilecek polip oluşumlarının tespit edilmesi ve alınması amacıyla kullanılan tedavi yöntemidir. Bu yöntem ileri görüntüleme teknikleri ile birlikte kullanılarak poliplerin çıkartılması ve tedavi edilmesi için kullanılmaktadır.
Kapalı Polip Ameliyatı (Histeroskopi), karın veya göbek çevresinde açılan küçük çaplı deliklerden içeriye optik aletlerin gönderilerek rahim içerisinde görülen polip vb. oluşumların izlenmesi amacıyla yapılan tıbbı işlemdir. Bu ameliyat ile rahim ve yumurtalıklardaki polip operasyonları gerçekleştirilebilmektedir.
Kapalı polip ameliyatının güvenli bir şekilde yapılabilmesi için operasyonu yapacak olan cerrahın alanında uzman, eğitimli ve tecrübeli olması büyük önem arz etmektedir. Bunun dışında kapalı polip ameliyatlarında histeroskopi yöntemi kullanılmaya başlanmış ve bu yöntem giderek yaygınlaşmaktadır. Bu yöntem ile yapılan ameliyatlar iç organlara ve dokulara minimum zarar vermekte olup koruyucu ve tercih edilen cerrahi bir işlemdir.
Kapalı polip ameliyatında histeroskopi yönteminin tercih edilmesinin nedenleri:
- Karın içi organların ve rahmin büyütülerek gözlemlenebilmesi ve tıbbi hâkimiyetin iyi olması
- Operasyonda kesi işlemi yapılmadığı için enfeksiyon riski ve rahimdeki yapışıklık olasılığının düşük olması
- Herhangi bir kesilme söz konusu olmadığı için ameliyat sonrası iz kalmaması ve karın fıtıklarına neden olmaması
- Ameliyat sonrası ağrının az olması
- Ameliyat sonrası hastanın çok hızlı normal hayatına dönebilmesi
bu yöntemin tercih edilmesinin nedenleri arasında yer almaktadır.
Kapalı Polip Ameliyatında (Histeroskopi), rahim ağzına 4 mm kamera ile içeri girilmektedir. Bu operasyonda rahim içi ve rahim duvarındaki hastalıklar güvenli bir şekilde teşhis edilebildiği gibi aynı yöntemle tedavisi de yapılabilmektedir.
Kapalı Polip Ameliyatı Neden Yapılır?
- Kısırlığın tanı ve tadavisi
- Bebek düşmelerine neden olan rahim içi bozuklukların tanı ve tedavisi,
- Normal olmayan kanamaların tanı ve tedavisinde
- Poliplerin tanı ve tedavisinde
- Hamilelikten korunma nedeniyle tüplerin kapatılması,
- Rahim içine kaçan spiralin çıkartılması
için yapılmaktadır.
Kapalı Polip Ameliyatı Ne Zaman Uygulanır?
Kapalı polip ameliyatı poliplerin çıkartılması, sık sık oluşan düşüklerin ve tüp bebek başarısızlıklarının nedenlerinin tespit edilmesinde ve tedavisinde kullanılabilir.
Kapalı Polip Ameliyatı Öncesi ve Sonrası
Kapalı polip ameliyatı tanısal amaçlı yapılacak ise anestezi işlemine gerek duyulmadan ya da lokal anestezi ile uygulanmaktadır. İşlem sonrası ağrı söz konusu olmamakta ve hasta evine dönebilir.
Tedavi amaçlı uygulanan kapalı polip ameliyatı işlemi ise anestezi altında uygulanmaktadır. Bu nedenle, operasyondan minimum 6 saat önce yemek yenmemeli ve sıvı alınmamalıdır. Operasyon esnasında anestezi uygulandığı için ağrı ya da acı hissedilmemektedir.
Operasyon sonrasında hasta aynı gün ya da ertesi gün normal yaşamına dönebilmektedir. Operasyondan sonraki gün, hastada hafif kramplar ve lekelenme tarzı kanamalar görülebilmektedir. Cerrahın bilgisi ve önerdiği ilaç dışında ilaç kullanılmamalı ve iyileşme dönemi tamamlanana kadar cinsel ilişkiden uzak durulmalıdır.
Kapalı polip ameliyatı sonrası aşağıdaki durumlarla karşılaşılması halinde vakit kaybetmeden doktora görünülmesi önem arz etmektedir.
- Aşırı vajinal kanama
- Kötü kokulu ve fazla vajinal akıntı
- Şiddetli karın ağrısı
- Ateş
Kapalı Polip Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
Ameliyat kapsamında yapılan operasyonların hiçbirisi risksiz değildir. Her ameliyatta olduğu gibi kapalı polip ameliyatı da bir takım riskler içermekte olup nadiren ciddi riskler görülmektedir. Operasyonda sonrasında görülecek riskler;
- Operasyon yerinin enfeksiyon kapması
- İdrar yolu enfeksiyonu
- Kısa süreli idrar yapamama
Operasyon esnasında idrar yolları, bağırsaklar, damarlar, rahim, mesane vb. iç organlarda yaralanmalar olabilmektedir. Bu yaralanmalar histeroskopi yöntemiyle iyileştirilebilmektedir. Görülen risklerin minimuma indirilmesi ve başarılı bir operasyon geçirilmesi için alanında uzman ve tecrübeli doktorların ameliyatı gerçekleştirilmesi gerekmektedir/