Laparoskopi

Kapalı Yumurtalık Kisti Ameliyatı

Kapalı Yumurtalık Kisti Ameliyatı

Yumurtalık kisti ameliyatları kapalı ve açık yumurtalık kisti ameliyatı olmak üzere iki şekilde yapılabilmektedir. Kasık veya göbek bölgesinde açılan delikler yardımıyla kistin çıkarılması kapalı yumurtalık kisti ameliyatının amacıdır. Ameliyat esnasında açılan kesiler çok küçük olduğu için hastada çok fazla ağrı gözlenmez ve iyileşme süreci çabuk atlatılabilir. Bu nedenle uygun olduğu koşullarda yumurtalık kisti tedavisinde kapalı ameliyat (laparoskopi) tercih edilmektedir. Hastanın şişman olması, hamile olması, aşırı kanama ya da kistin büyük olduğu durumlarda ise bu durum tercih edilemeyebilir.

Uygulanması halinde tümör hücrelerinin karın içerisine dağılmasına neden olabileceği için, kapalı yumurtalık kisti ameliyatı (laparoskopik) kistin kötü huylu olması durumunda uygulanamaz. Bunun yanında, karın içerisinde yapışıklık, kanama, malignite şüphesi gibi durumlarda kapalı ameliyat yerine açık ameliyat tercih edilmektedir. Bu durumlardan biri söz konusu olduğunda ameliyatın türüne karar verebilmek için mutlaka hasta ile görüşmek gerekir.

Kistin kendiliğinden yok olma ihtimali olduğunda, hastanın kan tahlilinde rahim kanserine sebebiyet verecek bir durum tespit edilmemişse, hasta genç ya da orta yaşlarda ise ve eğer kistin boyutu 8 cm’den küçükse ameliyata gerek duyulmayarak takip süreci başlatılabilir. Bu tarz durumlarda hekim tarafından önerilen doğum kontrol hapları ile tedavi mümkün olabilmektedir.

Boyutuna bakılmaksızın, 50 yaş üzerindeki hastalarda tespit edilen kistler için gerekli nedenlerin bulunmaması durumunda bile ameliyat ile kistin alınması ve daha süreçte problem yaratmasını engellemek adına patolojik incelemeye gönderilmesi tercih edilir.

Ayrıca kist;

  • Patlamışsa
  • Ağrıya sebep oluyorsa
  • Torsiyona (dönme) sebep oluyorsa

Kistin boyutu, cinsi, hastanın yaşı ve diğer özellikleri dikkate alınmaksızın ameliyat gerekmektedir.

Ameliyat Gerektiren Kistler

  • Hasta 50 yaş ve üzerinde veya çocuk ise
  • Yapılan ultrasonografik görüntüde kist içerisinde papiler çıkıntı görülmüşse
  • Kanser markerlarında artış varsa
  • Patlama, dönme, kanama ve şiddetli ağrı söz konusu ise
  • Tedavi ve takip edilmesine rağmen kist küçülmeyip büyüyorsa,
  • Hastada kanser şüphesi bulgusu varsa
  • Yapılan ultrasonografik görüntülemede kötü huylu kist tespit edilmişse
  • Kistin boyutu 8 cm’den büyükse

Uzman bir kadın doğum uzmanı veya jinekolog tarafından bu kistlerin ameliyat ile alınması gereklidir.

Yumurtalık Kisti Ameliyatının Süresi

Ameliyatın açık ya da kapalı olarak yapılmasından bağımsız olarak operasyon süresi ortalama 1-3 saat arasındadır. Kistin cinsi, büyüklüğü, hastanın kilosu, yaşı ve rahimde meydana gelebilecek problemler ameliyatın süresini etkileyebilmektedir.

Yumurtalık kisti ameliyatından sonra cinsel ilişki?

Ameliyat sonrasında hastanın ağrısının olmadığı ve kendini iyi hissettiği zamanda cinsel ilişkiye girmesinde bir problem yoktur. Operasyon ile rahmin alınması durumunda 1 ay, kist veya yumurtalık alınması durumlarında ise operasyon sonraki 10-15. Gün cinsel ilişkiye girilmesi tavsiye edilir. Ayrıca, bebek sahibi olmak isteyen hastalara 6 ay korunmaları ve 1 yıl bebek yapmamaları önerilir.

Yumurtalık kisti ameliyatından sonra adet ne zaman başlar?

Hastanın son adet gördüğü zamana göre değişiklik gösterebilmekle beraber ameliyatın ardından yaklaşık 1 ay sonra adet kanamaları başlayabilir. Operasyonun yarattığı stres hastalarda birkaç ay adet düzensizliğine sebebiyet verebilmektedir. Ayrıca, ameliyatın ardından gerçekleşen her kanama adet kanaması olmayabilir. Bu nedenle bu gibi bir durumun yaşanması halinde doktor kontrolünden geçilmesinde fayda vardır.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu