Kürtaj

Vakum Kürtaj Nedir ve Nasıl Yapılır?

Kürtaj yöntemleri içerisinde en modern, en az acı-ağrı veren ve kısa süren yöntem vakumlu kürtaj yöntemidir. Vakumlu kürtaj nedir sorusunun cevabını en basit anlatımıyla Vakumlu kürtaj için geliştirilen aletler yardımıyla rahmin iç kısmında oluşturulacak basınç ile rahmin iç kısmındaki dokuların dışarıya tahliye edilmesi işlemidir; diye cevaplayabiliriz. Vakumlu kürtaj yöntemine karar verdiğinizde dikkat etmeniz gereken konular vardır. Bunları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

  1. Vakumlu kürtaj işlemi mutlaka uzman kadın doğum hekimi tarafından yapılmalıdır.
  2. İşlem öncesi mutlaka ultrason cihazıyla muayene yapılıp gebelik haftası, ceninin rahmin neresine yerleştiği gibi konular netleştirilmelidir.
  3. Hastaya, vakumlu kürtaj yöntemi detaylı bir şekilde anlatılıp, Vakumlu kürtaj nedir soruları mutlaka cevaplandırılmalıdır.
  4. Uygulanacak anestezi yöntemine, hastanın psikolojisi gözetilerek hastayla birlikte karar verilmeli genel – lokal tercihine bağlı olarak hastayı aç yada tok gelmesi konusunda bilgilendirilmelidir. Ayrıca anestezi işlemini mutlaka bir anestezi uzmanı yapmalıdır.

Vakum kürtaj nedir? Nasıl yapılır?

Vakumlu kürtaj da kendi içinde manüel ve elektrikli vakum cihazı olmak üzere 2 ye ayrılır. Manüel vakum özel tasarlanmış bir şırınga yardımıyla yapılır. Elektrikli vakum cihazı ise daha çok büyük gebeliklerde ya da ölü bebeklerde kullanılan bir cihazdır. Kanül adı verilen ince içi boş plastik tüp rahmin içine itilir ardından alet çalıştırıldığında aynı elektrik süpürgesi gibi negatif basınç ile rahmin içindeki materyalleri çeker. Vakumlu kürtaj nasıl yapılır biraz daha ayrıntılı inceleyecek olursak;

  • Vakumlu kürtaj yapılacak hasta özel olarak tasarlanmış masaya çıkartılıp pozisyon aldırılır.
  • Vajinaya bir spekulum yerleştirilir ve rahmin daha ne görülmesi sağlanır.
  • Vajina ve rahim ağzı antiseptik solüsyonlarla temizlenir
  • Anestezi uzmanı tarafından tercihe bağlı olarak lokal yada genel anestezi uygulanır. Eğer sınırlı uyuşturma uygulanacaksa rahim ağzının iki yanından da lokal anetezi maddesi enjekte edilir
  • Rahim ağzı buji yardımıyla düzleştirilir bu acı veren bir aşamadır. Bu yüzden genel anesteziyi seçmekte fayda vardır.
  • Rahim ağzı dilatasyon işlemiyle genişletilir.
  • Yumuşak ve esnek olan kanüller rahim ağzından geçirilir ve rahim boşluğuna ulaşılır. Daha sonra kanül vakum yaratan özel enjektöre bağlanır, enjektörün düğmesi açılır negatif basınç oluşturulur ve sonrasında enjektör ileri geri hareket ettirilerek rahim içi temizlenir. Rahim tamamen temizlenene kadar bu işleme devam edilir.İşlem sırasında özellikle doğum yapmış hastalarda kanül doğrudan rahime sokulabilir ve bujiye ihtiyaç olmayabilir.

Vakumlu kürtaj Nedir ve Nasıl yapılır sorularının cevabını yukarıda bulabilirsiniz. Vakumlu kürtaj güvenli bir yöntemdir. Günümüzde 10 haftadan küçük gebeliklerin sonlandırılmasında bu yöntem tercih edilmektedir.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu